KONYA’DA SPORUN TARİHÇESİ

FAALİYETTE BULUNULAN SPOR DALLARI İLİMİZDEKİ SPOR TESİSLERİ

Nüfus varlığı bakımından Türkiyenin önemli İlleri arasında yer alan Konya yüzölçümü olarak birinci sırada yer almaktadır. Geniş bir spor potansiyeline sahip olan Konya İlinde spor etkinliklerine ait bulgular Selçuklular dönemine kadar uzanmaktadır। Konya Etnografya Müzesinde bulunan ve 970-971 yıllarındaki olayları saptayan bir şer'i sicil defterinde, Ankara Kuyûd-i Hakkaniyye ve İstanbul başvekâlet arşivlerindeki belgelerde; Konya'da bir "Güreşçiler Mahallesi" ile "Güreşçiler Tekkesi" olduğu belirtilmiştir.

( KONYA TARİHİ: İbrahim Kakkı Konyalı, sayfa: 611-612)

Ancak bu güne değin söz konusu mahallenin yeri bulunamamıştır। Güreşçiler Tekkesi ise bu günkü Aksinne mahallesi Hacı Fettah mezarlığı içinde duvarları ve damı yer yer çökmüş kerpiçten bir bir yapı olarak durmaktadır.

1939 Yılında Konya Kütüphanesi Müdürü Mesut KOMAN, bu yapı içinde Türk Spor Tarihini ilgilendiren çok kıymetli bir spor taşı bulup Kütüphaneye nakletmiş. Taşın bir tarafı yarım küreye yakın bir şekilde yontulmuş, ortasından bir kaç yırtmaç açılmış ve yırtmacın altında el ile kavramak için bir yer yapılmış. Üzerinde Selçuklu süsü ile Farsça yazılar bulunan taşın baş tarafında pehlivan sözcüğü okunabilmekte. Bu taş pehlivanlar tarafından dambıl aleti gibi kullanılmaktaydı.Konya'da minder güreşinin başlangıcı ise 1930' lu yıllara rastlamaktadır. İhsan CİCİMULA (Emre) ile başlayan güreş çalışmaları günümüze kadar sürüp gelmektedir.Konya'da ilk olarak "SANATKÂRLARGÜCÜ" adı altında resmi olmayan bir spor kulübü kurulmuş, daha sonra 1922 yılında "GENÇLERBİRLİĞİ" spor kulübü kurulunca Sanatkârlargücü' nün tüm sporcuları bu kulübe geçmişlerdir. Gençlerbirliği başlangıçta atletizm,futbol ve güreş dallarında etkinlikte bulunmuştur.Bu kulübü 1923' te KONYA İDMANYURDU, 1927' de ise SELÇUKSPOR izlemiştir.Konya'da futbolun 1920'li Ulusal mücadele yıllarında oynandığı, büyük önder Atatürk'ün Söylev'inde de belirtilmektedir.(SÖYLEV Cilt II sayfa,462-463 TDK yayınları) : Atatürk Kurtuluş Savaşının başlatılması emrini vermeden önce yapılacak milli mücadelenin plân ve hazırlıklarını Ordu komutanları ile görüşmek ve bunu da düşmana hissettirmemek için, Cuma gününe rastlayan 28 Temmuz 1922 tarihinde öğleden sonra yaptırılan bir futbol maçını görmeleri ileri sürülerek, Ordu komutanları ve bazı Kolordu komutanlarını Akşehir' e çağırıyor. Akşehir halkı ile Ordu mensupları o günkü futbol maçını birlikte izliyorlar.Gençlerbirliğinde futbol oynamış günümüzün en eski sporcularında Kâzım ÖZBAY, Konya'da ilk futbol kulüplerinin kuruluşunu şöyle anlatmakta:
" ..... İstiklâl Savaşı sıralarında yararlı neşriyatlarıyla Konya'ya büyük hizmeti bulunan ve yöresel BABALIK Gazetesi İdare Müdürü olan Kurşunculardan Halit Bey'in teşviki ile baş mürettip Nazım, mürettip Hüseyin, İstanbul'lu baş makinist Selim, Gazazzade Kadir ve PTT Müdürlüğü muhasebe memuru Münir beyler tarafından "MATBUAT" adını verdikleri gayri resmi bir kulübün kurulduğunu haber aldım. Bir gün okul arkadaşlarımla birlikte, o tarihlerde ağaçlandırılmamış ve şimdiki evlendirme dairesinin bulunduğu Alaaddin Tepesindeki boş sahada, kilotları diz kapaklarının üzerine kadar uzanmış, sarı kırmızı çizgili formalı on iki kişinin top oynadıklarını müşahade ettik. Bu takım zaman zaman Sanat Okulu öğrencileriyle de top oynarlardı. Kısa bir süre sonra da hatırladığım kadarı ile MATBUAT Kulübü kurucuları bu defa Erkek Lisesi Beden Eğitimi öğretmeni Süreyya Bey'in başkanlığında 1922 yılının Haziran ayında siyah beyaz rengi ile Gençlerbirliğini kurdular ve bu kulüp İdman Cemiyetleri İttifakınca resmen tescil edildi. Gençlerbirliğinin ilk futbolcuları; Nuri YENAL, Daci Selahattn, Refik, Cevdet, Mehmet, Veysel, Kazım ÖZBAY, Ethem, Mustafa, Hilmi, Ekrem, Suavi, Şekip, Arif, Zeki, Sadık, Hasan, Şükrü, Nevzat, Hicazi, Nizamettin ve Ahmet idi."
Bir yıl sonra 1923'te Konya İdmanyurdu Kulübü Ziraat Bankası memurlarından Celâl bey'in başkanlığında sarraf Necati ile kardeşi Sırrı, Halk Partisi Müfettişlerinden İsmail Hakkı bey'in çocukları Selâhattin ve Seyfi, Kaşıkçıların Necati bey ve Albay Rafet ÇAĞLAR tarafından kuruldu ve yeşil beyaz rengi ile tesçil ettirildi। Konya İdmanyurdu' nun ilk futbolcuları: Mustafa, Asım, Telât, Halim, Mahmut, Şemsi, Adnan, Hasan Dayı, Rıfkı, Sait ve Hayri idi.Bu iki kulüpten sonra ilimizde 1927 yılında SELÇUKSPOR kuruluyor. Sarı lacivert renklerle kurulan Selçukspor Kulübü bu gün de etkinliğini sürdürmektedir.Gazi İlk Okulu öğretmenlerinden Osman Fatih KURŞUN'un başkanlığında, aynı okul öğretmenlerinden Enver bey, Kunduracı Altın Çizme Vehbi, İtfaiye Müdürü Ahmet TOSUN ve Sanat Okulundan Celâl beylerin kurduğu Selçukspor Kulübü o tarihlerde resmen tescil ettiriliyor. Selçukspor'un ilk futbolcuları ise; Enver, Cevdet, Tuğrul, Mercan, Halil, Nebi, Hamdi, Fuat, Nihat, Zeki, Reşat, İhsan, Muammer, Nuri, Selim ve Recai idi. Bu kulüpler 1939 yılına kadar etkinliklerini sürdürdüler. Alman harbi nedeni ile Ankara'dan gelen bir emirle bu üç kulübün ayrı ayrı sürdürdüğü etkinlikler iptâl edildi ve faaliyetlerine Bölge Karması olarak devamı istendi. 1943 yılında gelen ikinci bir emirle etkinlikleri tekrar serbest bırakıldı. Konya'da ilk futbol müsabakaları 1924 yılında kerpiçten yapılmış yıkık duvarlarla çevrili bu günkü Horozlu ve Konevi Sitelerinin bulunduğu sahada yapıldı. Futbolda ilk dış karşılaşmamızda bu sahada gerçekleşti. Takviyeli İdmanyurdu Takımı 1924 yılında Eskişehir karması ile karşılaşmıştı.Bir süre sonra arsa sahiplerinin karşı çıkması üzerine, maçlar bu günkü Hava Hastanesi'nin önünden geçen yolun çevresinde ve o tarihlerde binaların bulunmadığı çok geniş bir sahada oynanmaya başlandı. Fakat Konya Belediyesi 1926-1927 yıllarında Meram yolu yapımı nedeniyle bu sahada çalışmalara başlayınca, maçlar burada da yapılamaz oldu. Daha sonra 1928' den 1929 yılına kadar, futbol karşılaşmalarına şimdiki Emniyet Müdürlüğü binasının bulunduğu yer ile Musalla mezarlığı arasındaki boşlukta devam edildi.

Konya İdmanyurdu Kulübü 1934 yılında, Jandarma Komutanlığının eğitim sahası olarak kullandığı bu günkü İmam Hatip Lisesinin bulunduğu yeri Milli Emlâk Müdürlüğünden satın alır. Böylece futbol maçları 1934'ten 1951 yılına kadar bu sahada oynanmıştır.
İdmanyurdu bu sahayı İmam Hatip Lisesine satınca Konya futbolu tekrar sahasız kalır। Son olarak zamanın Valisi Refik Şefik SOYER bu günkü Gençlik Spor Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki Atatürk Spor Sitesinin bulunduğu yeri Konya gençliğinin emrine verir.

İLİMİZDE FAALİYETTE BULUNULAN SPOR दल्लारी

İlimizde aşağıda sayılan branşlarda Federasyon İl Temsilciliği bulunmaktadır.
Atletizm, Badminton, Basketbol,Bilardo,Bisiklet, Binicilik, Boks, Briç, Cimnastik, Dağcılık, Engelliler, Geleneksel Spor Güreş, Halter, Hentbol, His, İzcilik, Judo, Karete, Masa Tenisi, Satranç, Teakwon Do, Tenis, Üniversiteler, Voleybol, Vücut Geliştirme, Yüzme Ayrıca Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde İl Spor Merkezinde Cimnastik, Atletizm, Futbol, Basketbol, Voleybol, Karate, Judo, Teakwan-do, Tenis, Masa tenisi, Yüzme, Satranç, dallarında eğitim verilmektedir.Spor eğitimleri yaz ve kış dönemlerinde gerçekleştirilmekte. İlimizin her mahallesine servisler gönderilerek yarının sporcu gençliğine ulaşım kolaylığı sunulmaktarır.Kış Dönemi çalışmaları iki dönem olarak; 1 Ekim, 31 Ocak/1Şubat, 30 Mayıs tarihleri arasında, yaz rogramı ise 1 Haziran/10 Eylül tarihleri arasında gerçekleşmektedir.

İLİMİZDEKİ SPOR TESİSLERİ

Konya Atatürk Spor Kompleksi : Merkez Meram İlçesi Mahmuriye mahallesinde 102।884 metrekare alan üzerine bulunan spor kompleksinde 1 adet stadyum, 2 adet Spor Salonu, 2 Hizmet Binası, Sporcu Soyunma Odaları, Misafirhane Binası, Müdürlük ve Personel Lojmanı, biri çim 2 adet Futbol Sahası, 4 adet Tenis Kort, 3 adet açık Basketbol Sahası, 1 kapalı Yüzme havuzu ile 1 adet Açık Yüzme Havuzu ve her spor dalının bağımsız antrenman yapabileceği spor salonları vardır.

Hizmet Binası ve Sosyal Tesisleri: Atatürk Spor Sitesi içerisinde bulunan İl Müdürlüğü Hizmet Binası ve Misafirhanesi inşaatına 1987 yılında başlanmış ve 1998 yılında bitirilerek hizmete açılmıştır। Binada; 12 adet personel çalışma odası, 15 adet yatak odası, 6 adet süit oda, 1 adet kafeterya ve mutfak,1 adet sauna ve dinlenme odası, 4 adet çok amaçlı çalışma salonu, 1 adet lobi salonu, 2 adet kat asansörü, 1 adet çamaşırhane, 1 adet teras katı ve 1 adet kalorifer kazan dairesi bulunmaktadır. Tesiste çağımıza uygun, rahat bir çalışma ortamı sağlanmıştır. Sosyal Tesisimizde konaklayacak misafirlerimizin keyif alacağı bir şekilde ağırlanması amaçlanmış olup, İlimizde düzenlenen sportif organizasyonlar ile diğer etkinliklerde Türk sporunun ve sporcusuna hizmet vermektedir.

Atatük Stadyumu: 1949 - 1950 yıllarında hizmete açılan Atatürk Stadyum'u bu gün 33।000 seyirci kapasiteli olup 11 spor dallarının antrenman yapabileceği spor salonlarına sahiptir. Futbol sahasının zemini çim ve sistem drenajlıdır. Stadyum tribünlerinin altına 1993 yılında 1 adet sauna ve kondisyon salonu yapılmış, 2000 yılında da atletizm pisti tartan piste dönüştürülmüştür.

Atatürk Spor Salonu:1960 Yılında hizmete açılan Atatürk Spor Salonu 800 kişilik seyirci kapasitesine सहिपिर.

Kapalı Yüzme Havuzu: Kapalı Yüzme Havuzu'nun inşaatına 1976 yılında başlanmış ve 1986 yılında hizmete açılmıştır. Seyirci kapasitesi 500 dür.

Açık Yüzme Havuzu: İnşaatına 1979 yılında başlanmış, 1986 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır. Seyirci kapasitesi 500 dür.

Hizmet Binası (II) 1950 Yılında yapımına başlanmış ve 1953 yılında bitirilmiştir। 1978 Yılında ise ikinci kat ilâve edilmiştir।1998 Yılına kadar İl Müdürlüğü İdari binası olarak kullanılmıştır. Yeni binanın hizmete açılmasıyla bu binada Tesisler ve İşletmeler Şube Müdürlüğü , Sicil Lisans, Kurum Tabipliği ve Kütüphane birimleri görev yapmaktadır.

Tenis Kortları:Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Atatürk Spor Sitesi içerisinde 4 adet asfalt zeminli Tenis Kort sahası vardır. Tenis Kortlarının bulunduğu yerde 1 adet Lokal binası ile Çay Bahcesi de bulunmaktadır.

Saraçoğlu Tesisleri : Saraçoğlu Spor Tesisleri 1.521.829 metrekare alana sahip olup İl Müdürlüğümüzce bu bölgede 7 yıldır İl Müdürlüğümüzce ağaçlandırma çalışmaları sürdürülmektedir. Tesisde 2 adet derin su kuyusu bulunmaktadır. Ayrıca tesis içerisinde Atış Poligonu ve Sosyal Tesisleri ile Atletizm sahası da vardır.

Hiç yorum yok: