Mevlana'nın Işığında İnovasyon ve Girişimcilik


“Hz. Mevlana çok yönlü kişiliğe sahip bir şahsiyetti. Onun düşüncelerini sadece tasavvufi, dini, ve ahlaki kalıplar içinde görmemek gerekir. Mevlana'nın yaşam felsefesinde yenilik, değişim ve kişisel gelişimin ayrı bir yeri vardır. Onu bu yönüyle de tanımak gerekir”
Konya Ticaret Odası tarafından "Mevlana'nın Işığında İnovasyon ve Girişimcilik" konulu bir konferans düzenlendi.
Konferansta Mevlana'nın yenilik ve değişime bakış açısına dikkat çekilirken, firmaların bu durumdan yola çıkarak neler yapması gerektiği masaya yatırıldı. 'Dün Dünde Kaldı Cancağızım Bugün Yeni Şeyler Söylemek Lazım' sözünden yola çıkarak Mevlana'nın sürekli yenilik ve değişimin yapılması gerektiğini vurguladığı belirtilirken, firmaların sürekli yenilik yapıp değişmesinin küresel rekabette büyük önem taşıdığı dile getirildi.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan KTO Yönetim Kurulu Üyesi Celaleddin Yılmaz, markaların küresel dünya ekonomisinde rekabet edebilmek ve ayakta kalabilmek için kendisini yenilemesinin ve değişmesinin zaruri olduğuna dikkat çekti. Hz. Mevlana'nın yaşam felsefesinde de sürekli değişim ve gelişimin olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Hz. Mevlana 700 yıl önce değişim ve yenilenmenin önemini belirtmiş. Şimdi günümüz dünyasında bu iki kavramın önemini daha iyi anlıyoruz. Artık firmalar ismini bile bilmediği ülkelerdeki ismini bilmediği firmalar ile rekabet etmek zorunda kalıyor” diye konuştu.
Selçuk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emine Yeniterzi de Hz. Mevlana'nın sadece bir mütefekkir, ilim ve sanat adamı olarak tanınmaması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Yeniterzi, vuslatının 734 yıl ardından Hz. Mevlana'nın tüm dünya tarafından tanınan bir şahsiyet olmasının ardında onun çok yönlü kişiliğinin olduğunu belirterek, “Hz. Mevlana çok yönlü kişiliğe sahip bir şahsiyetti. Onun düşüncelerini sadece tasavvufi, dini, ve ahlaki kalıplar içinde görmemek gerekir. Mevlana'nın yaşam felsefesinde yenilik, değişim ve kişisel gelişimin ayrı bir yeri vardır. Onu bu yönüyle de tanımak gerekir” diye konuştu. Hz. Mevlana'nın 'Yeniyi istiyorsan üzerindeki eskileri çıkar' sözünü hatırlatan Yeniterzi, “O iyiye güzele, doğruya ve ahlaklı olana ulaşmak için sürekli yenilenmenin gerektiğini söylüyor. Sadece görünürde değil kökten bir değişikliğin önemine vurgu yapıyor. Sözleri ile her değişimin bir başka değişim ve yeniliği gerekli kıldığını ifade ediyor” dedi.
Yeniterzi, "Onun bize bıraktığı en büyük eser Mesnevi'dir. Mesnevi bize hayatı ve doğruyu gösteren bir kılavuzdur" dedi. Hz. Mevlana'nın eserlerini geleneksel kalıpların dışında incelemek gerektiğini de dile getiren Prof. Dr. Emine Yeniterzi, "Bugün adını sıklıkla kullandığımız inovasyon yani yenileşme kavramı Hz. Mevlana'nın 800 yıl sonrasına kadar gelebilen düşünceleriyle paraleldir. Hz. Mevlana öğretilerinden insanların aynı kalmaması ve kendini yenilemesi gerektiğine özellikle vurgu yapıyor. İnsanlar yeni düşüncelerle ve hayallerle yaşamalıdır der her zaman. Hatta 'Yeniyi istiyorsan eskiyi soyunmak gerek' sözü herşeyi özetler nitelikte. Mevlana insanlara her zaman çağdaş olmayı ama köklerinden de ayrılmamamız gerektiğini vurgular. Bunun da tek yolu eğitimden geçer" şeklinde konuştu.
Hz. Mevlana'nın görüş ve düşüncelerini tamamen Kur'an'dan aldığını, Mesnevi'de onu yorumlamaya çalıştığını dile getiren Yeniterzi, Mevlana'nın görüşlerini İslam ve Kur'an'dan ayrı düşünmenin yanlış olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Yeniterzi, Kur'an'ın da Mesnevi'nin de insanları özüne sadık kalarak değişme ve yenilenmeye yönlendirdiğinin altını çizerek, iki kitabın da eğitime büyük önem verdiğini söyledi.Hz. Mevlana'nın ve İslam'ın sürekli yenilenme ve değişimi teşvik ettiğini dile getiren Prof. Dr. Yeniterzi, “Bundan firmaların da çıkaracağı şeyler var. Az önce de söylendiği gibi günümüzde firmalar ayakta kalabilmek ve büyümek için kendini yenilemek zorunda” değerlendirmesinde bulundu.
Mevlana Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler ise “Mevlana ve Çalışmak” konusunda görüş ve düşüncelerini açıkladı.
Daha sonra Tepper School Of Business Carnegie Mellon Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Thomas Emerson İnovasyon ve Girişimciliğe Global Bakış, İntekno Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Halil Kulluk ise “Esinleyen Mevlana Uygulayan Girişimci ve İnovasyon” konularında bilgi sundu.

Hiç yorum yok: