Konya Ayakkabı ve Moda Fuarı


Konya 21. Ayakkabı Yan Sanayi ve Moda Fuarı büyük ilgi gördü. 4 gün boyunca açık kalan fuarda, yazlık ayakkabılar ve yan sanayi ürünleri sergilendi.

KTO-TÜYAP Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuarın açılış törenine, Selçuklu Kaymakamı Şükrü Görücü, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mithat Büyükalim, KTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Kolat, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bekir Duvarcı, Türkiye Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı Fatih Özen, Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Hasan Uzman ile sektör temsilcileri katıldı.

Törende konuşan Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Hasan Uzman, 21. Ayakkabı Yan Sanayi ve Moda Fuarı'nın Konya'da açılan 2008 yılının ilk fuarı olduğunu belirtti. 2007 yılında ekonomide istedikleri canlanmanın yaşanmadığını belirten Uzman, bu yıldan umutlu olduklarını ve ayakkabı üretimlerini artırarak devam ettireceklerini söyledi.

Türkiye Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı Fatih Özcan da, dış pazarda pay almak için Ar-Ge çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye'de ayakkabı üretiminin işçilik açısından ucuz ancak hammadde yönünden pahalı olduğunu dile getiren Özcan, Çin malı ürünler nedeniyle iç pazarda rekabet edemez duruma geldiklerini bildirdi.

KTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Kolat da Konya’nın ayakkabı sektöründe iddialı olduğunu belirterek şunları söyledi “Ayakkabı sektörü Konyamızın en iddialı sektörlerinden birisi diyoruz. Çünkü artık bir yılda iki kez Konya merkezli uluslararası fuar düzenliyoruz. Kurtuluş Savaşı yıllarında birkaç ayakkabı ustası ile çıkılan yolda alınan mesafe çok önemlidir. O yıllarda askerine çarık üretecek malzemeyi zor bulan, ülkemiz ve şehrimizin bugün bir çok dünya ülkesine ayakkabı ihraç eder duruma gelmesi bizleri sevindirmektedir.
Geçmiş yıllarda gıda ve tarım makineleri ağırlıklı bir sanayi yapısı ile ülke gündeminde yer bulan Konya, bugün artık belirli bir potansiyeli olan ayakkabı sektörü ile de kendisinden söz ettirmektedir.

Konyamız ayakkabı üretim ve pazarlamasında Türkiye’de ilk üç içerisinde yer alarak, ülkemizin ayakkabı üretiminin yaklaşık yüzde 30’unu karşılamaktadır.

Konyalı sanayicilerin dünya pazarlarında, fuar ve dış ticaret vasıtası ile bütünleşmesi ayakkabı sektörünü vazgeçilmez ve katma değer açısından önemli bir sektör haline gelmiştir.
Biz de Konya Ticaret Odası olarak; ilimizin ayakkabı sektöründeki bu potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmesi için işletmelerimizi, düzenlediğimiz fuarlar sayesinde tüm dünyaya açıp, ürünlerini tanıtarak markalaşmalarını sağlamaları için büyük çabalar harcamaktayız.

Ancak Sektörümüzün son yıllarda önemli gelişmeler kat etmesine rağmen enerji, istihdam ve vergi yükü gibi yüksek maliyetlerden dolayı rekabet edememenin sıkıntısını halen yaşamaktadır.

İlimizdeki diğer sektörleri olduğu gibi bu sektörü de yakından takip eden Odamız, sektörün sorunlarına çözüm önerileri üretmek, sektörü rahatlatacak tedbirleri almak üzere önemli çalışmalar yapmış ve yapmaya devam etmektedir.
Art Fuar Organizasyon Genel Müdürü Şafak Arıkan da, fuar ile ilgili bilgiler verdi. 21. Konya Ayakkabı Yan Sanayi ve Moda Fuarı’na Konya’nın önemli firmalarının yanı sıra İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Kayseri, Balıkesir ve Adana’dan firmaların katıldığını ifade eden Arıkan, fuarda İtalya, Brezilya, Çin, İspanya, Japonya, Endonezya, Tayvan ve İngiltere’den firmaların yer alacağını söyledi. Arıkan, Ayakkabı, Yan Sanayi ve Moda fuarının Konya’nın en eski fuarı olduğunu anımsatarak, bu fuarın öneminin her geçen yıl arttığını kaydetti.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri, kurdele keserek fuarın açılışını yaptı ve standları gezdi. Fuarda, erkek, kadın, çocuk ayakkabıları, spor ayakkabılar, terlik, iş ayakkabıları, saraciye, deri, suni deri, yan sanayi ürünleri, ayakkabı makineleri yer aldı.

Hiç yorum yok: