Konya'da Ramazan

Ramazan olanca güzelliği ve bereketiyle geldi. Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Konya' da da fark edilir bir manevi havada, geçmektedir. Çarşı pazarlarda görülen hareketlilik, karşılıklı davetlerle güçlenen sevgi ve saygı bağları, fakirlere yardımların çoğalması, zekatların genellikle bu ayda verilmesi gibi özellikler dini görevlerin yapılmasıyla birlikte ekonomik, sosyolojik, psikolojik açılardan da toplumda bir rahatlık ve mutluluğa neden olmaktadır.
Konya'da Ramazan'a gelince ben "Aman eski Ramazanlar" havasına girmeyeceğim. Genellikle, çoğunluk çocukluğunda Ramazan'ların daha farklı ve güzel olduğunu ileri sürerek o yaşlara olan özlemlerini dile getirirler. Oysa Ramazanlar eskiden de güzeldi, şimdi de çok güzel... Günümüzde sosyal kurumlar iftar yemekleri vererek ekonomik güçleri dar olan insanlarla birlikte, öğrencilere ,isteyenlere ve evine geç kalan kişilere de iftar açmaları için fırsat tanımaktadırlar. Ayrıca Teravih namazı sonrasında halka şerbetler ikram etmekte, çeşitli eğlenceler hazırlayarak halkı mutlu etme yoluna gitmektedirler. Konya halkı kendi arasında ise akraba ve eş dost davetleriyle Ramazan'ı daha mutlu geçirme geleneğini sürdürmektedir.
Ramazan yemekleri dersek, eskiden bilinen sade ve yumurtalı pidelere yakın yıllarda tahinli pideler de eklenmiştir. İftar sofraları genellikle iftariyelikler ile başlamakta ,ailenin varlığına göre başta "Kara Yemek Takımı"olmak üzere en güzel hazırlanan menülerle hazırlanmaktadır. Bütümet, su böreği ,söz kesen hoşaf gibi vazgeçilmezler dışında mevsime göre en güzel yemekler iftar sofralarını süsleyerek, oruçluları ve misafirlerini mutlu etmektedir. Çünkü güllerle ve çiçeklerle, zevkle hazırlanmış bir iftar sofrasında topun atılışıyla dua ederek yemeğe başlamak bence mutlulukların en büyüğüdür.
Konya'da günümüze has diğer bir özellik iftar davetlerinin artık lokantalara da taşınmış olmasıdır. Ev yemeklerini çok güzel yapan Köşk vb lokantalarımız sayesinde evde yorulmadan da daha fazla kişilere davet yapılabilmektedir.
Mukabeleleriyle,Teravih namazlarıyla, orucuyla,sahuru ile iftarı ile ama en çok soframızda bulunduracağımız fakir sayısı zenginliği ile Ramazan hepimize ,ülkemize ,İslam alemine,ve dünyamıza hayırlar ve mutluluklar getirsin. Ramazanınızla birlikte Bayramınız da kutlu olsun,sevgili okurlarım.

Hiç yorum yok: