Adını bir alimden alan ilçemiz: Hadim

Çok şanslı ilçelerimizden birisi Hadim.
Doğa ve tarihi güzelliklerin başkenti.
Adını bir alimden alan belki tek ilçemiz.
Dinek beldesinden sonra bozkır görüntüsü yerini Torosların ilk yükseltilerine bırakır, bitki örtüsü de değişmeye başlar. Bu yol batıya kıvrılarak Bozkır'a , güneye doğru Hadim 'e ulaşır. İlk yükseltilerden sonra Sarıoğlan beldesi bir platonun üzerinde bu ilçelerimize giden yol üzerinde bir kavşak noktasındadır. Zaten yolu Toroslara düşenlerin mutlaka dinlenme molası verdikleri bir beldedir Sarıoğlan. Yolcular varacakları noktada karşılaşacakları vahşi güzelliklere kendilerini hazırlar bu çay molasında. Sarıoğlan'dan doğuya giden yol Karaman'a, Batıya kıvrılan yol Bozkır'ın güneyine giden yol ise Hadim'den Ermenek'e ulaşır.
Sarıoğlan'dan on kilometre sonra ilk sürpriz çıkar karşınıza. Bir tepe noktasından yaklaşık 5 km. derinliğinde bir vadiyi seyretmek gerçekten doyumsuz bir zevk verir insana. Kıvrıla kıvrıla vadinin derinliklerine inen yol yine 5 km.'lik bir çıkıştan sonra Eğiste (Bağbaşı) ye ulaşır. Bu vadinin ortasında akıp giden Göksu Irmağı Çakallar Köyü'nün altında dünyanın en güzel görüntülerinden birini, Yerköprü Şelalesi'ni oluşturarak çoşa durula Akdeniz'e doğru akar gider.
Konya'ya 128 km. uzaklıkta olan Hadim doğa güzellikleri bakımından çok zengin. Taşeli Platosu üzerinde yer alan bu beldemiz bir yandan Göksu Irmağı, bir yandan ülkemizin en zengin florasına sahip Gevne Vadisi ile çevrilidir.
Göksu Irmağı Dedemli yakınlarındaki Eğrigöl Yaylası’nın eteklerinden doğar. Yüzlerce km. katederek Akdeniz'e dökülür. Irmak geçtiği her yerde ayrı güzellikler yaratır. Kimi yerde bir düdenin içinde kaybolur sonra bir kayalığın içinden yeniden günyüzüne çıkar. Kimi yerde yerköprü gibi şelaleler oluşturur. Buradaki oyunu da bir başkadır Göksu'nun. Şelalenin beşyüzmetre gerisinde düden girer, büyük mağaranın içinden geçerek günyüzüne çıkar. Bağlarla Çakallar Tepesi'nin sınır noktasından fışkıran Karasu ise asıl şelaleyi oluşturur. Yükseltilerdeki sert ve karasal iklime karşılık bu vadilerde daha ılıman bir iklim hüküm sürer ve bağlar bahçeler oldukça verimlidir.
İlçenin güneybatısındaki Gevne Vadisi hem flora zenginliği hem doğa güzellikleri bakımından doğa yürüyüşçüleri ve fotoğrafçılar için az bulunur mekanlardan biridir.
Hadim'in en güzel beldeleri batı yönünde Yalınçevre, Korualan ve Dedemköy (Dedemli) dür. Bu beldelerin bütün yaylaları ve vadileri kamp için uygun yerlerdir. Göksu Irmağı da Dedemli'nin güney batısından Eğrigöl'ün eteklerinden doğar. Dedemli Belediyesi ırmağın çıkış noktasında yakın bir yerde Alabalık tesisleri yaptırmış. Burada buz gibi sularda yetişen alabalık gerçek bir ziyafet olabilir. Bu tesislerden sonra beldenin yaylaları başlar. Konya ile Antalya sınırını oluşturan Geyikdağı'nın kuzeyindeki Eğrigöl'e kadar uzanır yaylalar. Eğrigöl'ün bir kısmı Dedemli Yaylacıları, bir kısmını da Antalya Gündoğmuş ilçesinin yaylacıları kullanır.
Hadim'in geçmişi çok eskilere dayanır. Bu yüzden adım başında tarihi bir eser çıkar karşınıza. İsaura medeniyetinin merkezi durumundadır Hadim. Hadim'e 7 km. uzaklıktaki Astra Antik kentinde geçmiş bir uygarlığın bütün izlerini görmek mümkündür. Yöre insanlarının Tamaşalık dedikleri bu antik kentte bulunan tiyatro kalıntılarını geçmişin görkemini hala hissettirir. Bolat ile Taşbaşı köyü arasındaki Bolat Deresi'nde bulunan tarihi kalıntılar ve muhteşem doğa manzaraları görmeye değer.
Ülkemizin yetiştirdiği büyük alimlerden biri olan ve 17011762 yılları arasında yaşayan Ebu Said Muhammed Hadimi bu ilçemize adını veren ulu kişidir. Osmanlı Sultanları 3. Ahmet ve 1. Mahmut tarafından İstanbul'a çağrılan ve orada yaşaması için yalvarılan Hadimi bu çağrıları kabul etmemiş kendi beldesinde yaşayıp burada talebe yetiştirmeye, eserlerini ürkütmeye devam etmiştir.
Hadim'e ulaşım her saat mümkün. TaşkentSarıveliler otobüsleri de buradan geçtiği için ulaşım sorun olmaz. Fakat yöreyi tam anlamıyla gezebilmek için turla gitmek daha uygun olur.
Yerköprü'ye ulaşmak için Aladağlar sapağından sola dönmek gerekiyor. Dedemli, Yalınçevre tarafına Hadim'den gidilebileceği gibi Bozkır yolundan gidilerek Ulupınar Köyü'nden sonra sola dönen yoldan gidilebilir. İlçenin bütün yaylaları, vadileri kamp için uygun. Dedemli Alabalık tesislerinde , buz gibi sularda yetişen alabalık yenebilir. Hadim Belediyesi'nin yaptırdığı otel konaklama için uygun.
Yerköprü'nün en güzel zamanları Göksu Irmağı'nın en deli dolu aktığı nisan ve mayıs aylarıdır. Mayıs ayı aynı zamanda çağla zamanıdır. Bahçe sahiplerinden alınacak bir avuç çağlayı ırmağın buz gibi suyunda yıkayıp yemeye doyum olmaz. Yaylaların en güzel zamanı ise kirazların iyice olgunlaştığı haziran sonlarıdır. Önceki yıllar bağbozumu şenlikleri yapan Hadim Belediyesi, bağcılığın gerileyip kiraz yetiştiriciliğinin öne çıkmasıyla birlikte haziran sonlarında kiraz şenlikleri yapmaya başladı.

Hiç yorum yok: